Renung dan ‘Improve’kan



Renungan untuk kita semua..

 1) Dari bujang-kahwin No 1 —- no.2 —- dll.
2) Dari pakai moto kap — kancil-wira — Honda —- seterusnye..
3) Badminton —– Golf —-
4) Rumah sewa—- rumah murah —rumah teres — banglow…
5) Technician —-supervisor —– engineer — manager…
6) Tv 14′ — 21′ — 29′ —- Home theather…
7) Sg Danga — Tanjung Leman — Langkawi —- Hadnyai — Bangkok ..
8) Dalam semua segi kita mau kan perubahan kearah yang lebih baik dan glamour…

Tetapi…
Kita juga lupa..

Semakin banyak kita kecapi kejayaan, semakin hampirlah saat kematian kita
Ditakuti semakin berjaya, kita semakin lupa semua yang kita dapat adalah pemberian ALLAH ‘on loan’…

Setiap kali kita buat action plan atau buat revision, berapa banyakkah kita masukkan item-item yang membawa kearah persediaan untuk mati.



Umpamanya:

1)      tak sembahyang —- pastikan sembahyang– -jadikan amalan….
2)      banyak maksiat —– kurangkan —– hapuskan…
3)      Bangi —- madinah —- mekah—
4)      sedekah RM1.00 —- RM10.00 — RM100.00/
5)      sembahyang dirumah — sembahyang di surau/mesjid. …
6)      5 jam sehari menonton TV —– 3 jam TV & 2 jam majlis ilmu….
7)      3 jam baca suratkabar/majallah /internet —– 2 jam majalah/surat khabar/internet & 1 jam membaca Al-Quran /selawat , zikir.

Apa apa aktiviti yang hasilnya adalah untuk akhirat. Tetapi apa yang banyak berlaku pada zaman akhir ini ialah personal improvement banyak kepada kearah keduniaan semata. Perkara berkaitan akhirat slowly di ketepikan…

Contohnya:

Kalau dulu rajin dan tak tinggal 5 waktu, tetapi beransur-ansur...Ada pulak yg solat laju2..tk tau dia kalut apa..
Kalau dulu tak kenal karaoke. .. bila ALLAH beri kenaikan pangkat &
gaji lebih benda seperti ni dah jadi biasa… Macam macam lagi yang kita
pun sedia maklum dan tahu… malah berlaku dikalangan ahli keluarga kita,
jiran, rakan-rakan, dan sebagainya. Jadi samalah kita membuat Balance Action Plan, Balance Objective, Balance Target & Balance Improvement..

ALLAH beri semua makhluk didunia ini 24 jam sehari, tiadalah seorang pun
yang mendapat kurang atau lebih barang sesaat pun…



ALLAH juga memberi kita peluang untuk menggunakan masa yang ada untuk di manfaatkan dengan sebaik mungkin.. mgkin takdir ALLAH hanya mahu kita beramal selama lebih kurang 40~~50 tahun (bergantung pd jangka hayat seseorang)  demi untuk mendapat balasan Syurga untuk selamanya…infiniti…


Semoga Allah terus memberi kita petunjuk dan hidayah untuk kita berjaya di dunia dan akhirat.

1. Roh para Nabi dan utusan menuju ke Syurga Adnin.
2. Roh para ulama menuju ke Syurga Firdaus .
3. Roh mereka yang berbahagia menuju ke Syurga Illiyyina.
4. Roh para shuhada berterbangan seperti burung disyurga mengikut
kehendak mereka.
5. Roh para mukmin yang berdosa akan tergantung diudara tidak di bumi
dan tidak di langit sampai hari kiamat.
6. Roh anak-anak orang yang beriman akan berada di gunung dari minyak misik.
7. Roh orang-orang kafir akan berada dalam neraka Sijjin, mereka
diseksa berserta jasadnya hingga sampai hari Kiamat.’

Telah bersabda Rasullullah S.A.W:

‘Tiga kelompok manusia yang akan dijabat tangannya oleh para malaikat
pada hari mereka keluar dari kuburnya:-

1. Orang-orang yang mati syahid.
2. Orang-orang yang mengerjakan solat malam dalam bulan ramadhan.
3.Orang berpuasa di hari Arafah.’

Sekian untuk ingatan kita bersama.

Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan
bagi orang yang mengajarnya meskipun dia sudah mati....

No comments:

Post a Comment