Kenapa Saya dan Anda Malas Solat Tahajjud ???Solat Tahajjud.....sy dengar sebutan "tahajjud" tu, sy dah rasa lain..rasa satu kekuatan lain pada solat ini..Tapi sy hanya manusia biasa, yang selalu terkandas dalam mengerjakan solat istimewa ini...Orang yang istiqomah melakukan Tahajjud ni sebenarnya orang yang Allah pilih....Jadi, yang terkandas ni, Allah tak pilih ke ? Bukan.....bukan macam tu...Untuk mengerjakan solat ini, perlu ada "usaha" sendiri untuk menjadi pilihan Allah....


SATU cara paling berkesan untuk berhubung dengan Allah s.w.t ialah melalui Solat Tahajjud . Tetapi satu persoalan boleh ditimbulkan berhubung perkara ini ialah kenapa Allah meletakkan masa untuk Solat Tahajjud pada tengah malam ketika suasana sunyi,  sejuk dan penuh keheningan. Jawapannya kerana Allah mahu menguji sejauh mana taatnya seseorang makhluk yang mengaku bertuhankan Allah

Sesungguhnya, bukan satu perkara mudah untuk bangun daripada tidur nyenyak pada waktu dinihari ketika orang lain sedang dibuai mimpi. Juga bukan satu perkara mudah untuk berwuduk dalam suasana dingin malam yang mencengkam dan bukan mudah untuk mengangkat takbir menghadap Allah dalam keadaan mata yang masih terkebil-kebil kepedihan. 

Dengan kata lain, amalan bangun bertahajud adalah perbuatan amat berat untuk dikerjakan. Keadaan tubuh yang letih dan lesu kerana sehari suntuk bekerja pada siang hari menyebabkan sesetengah orang yang tidur seperti mati. Ia amat susah untuk disedarkan walaupun puas dikejut.Matanya akan menjadi bertambah mengantuk dan tubuhnya akan menjadi bertambah penat apabila  tidur lewat malam kerana asyik menonton TV atau melakukan kerja tambahan lain.

Keadaan sejuk dan suasana sunyi sepi di tengah malam juga menjadi faktor untuk membuatkan seseorang nyenyak tidur dan berasa keberatan untuk berhubungan dengan Allah di tengah malam. Iman yang kurang tebal akan membuat seseorang yang tidur nyenyak menarik selimutnya dengan lebih kemas lagi. 

Sesungguhnya ketika itu adalah masa paling nikmat untuk tidur. Namun, pada kesukaran inilah tersembunyi suatu rahsia Allah yang hanya sedikit sekali diketahui hamba-Nya. Sekalipun Solat Tahajjud sekadar sunat, tetapi kelebihannya amat besar di sisi Allah dan tinggi nilainya. 
Firman Allah s.w.t bermaksud: “Dan dari malam, hendaklah engkau bertahajud (tinggalkan tidur untuk solat) semoga Tuhanmu mengangkat kamu pada kedudukan yang terpuji.’ (Surah Al-Israk: Ayat 79) 

Ayat ini menjelaskan kepada kita betapa pentingnya Solat Tahajjud. Ia peluang keemasan yang ditawarkan Allah kepada manusia untuk mengukuhkan hubungan mereka dengan Penciptanya. 

Sesungguhnya segala kesusahan dan kepayahan itu hanya dirasai mereka yang jarang atau tidak pernah melakukannya, namun bagi mereka yang biasa, ia menjadi suatu kenikmatan pula.

Bagi yang dapat menghayatinya, mereka akan berasa satu kerugian besar jika meninggalkan Tahajjud. Di waktu inilah - iaitu sepertiga malam, pintu langit akan terbuka luas untuk menerima taubat hamba Allah dan Malaikat akan membawa kendi emas untuk mengumpul air mata taubat bagi menyiram api neraka yang sedia menanti mahu membakar tubuh manusia di akhirat nanti. 

Sabda Rasulullah s.a.w bermaksud: “Allah s.w.t sayang kepada lelaki yang bangun malam kemudian mengerjakan sembahyang dan akan membangunkan isterinya dan kalau isterinya enggan, dipercikkan air di wajahnya. Dan Allah sayangkan perempuan yang bangun malam kemudian mengerjakan sembahyang dan membangunkan suaminya dan jika suaminya enggan, dipercikkan air ke wajahnya.” (Hadis Riwayat: Abu Daud) 

Sesungguhnya untuk mendapat kasih sayang daripada Allah bukan sesuatu yang mudah. Allah mengasihi orang yang beriman dengan melaksanakan suruhan-Nya dan meninggalkan yang dilarang. Solat Tahajjud satu suruhan Allah dan oleh itu Allah menyayangi mereka yang mengerjakan solat istimewa ini. Bagi manusia yang benar-benar yakin dan patuh kepada Allah tidak akan keberatan untuk bangun melakukan Tahajud di tengah malam.

Sebaliknya, orang yang lemah imannya akan berasa berat untuk menolak selimutnya walaupun berat selimutnya tidak sampai setengah kilogram. Solat Tahajjud sesungguhnya satu daripada solat sunat yang mempunyai nilai dan kedudukan tinggi berbanding solat sunat lain. 

Solat Tahajjud adalah amalan orang soleh yang sentiasa mahu mendekatkan diri kepada Allah. Amalan solat Tahajjud bukan hanya diamalkan umat Nabi Muhammad malah umat nabi sebelumnya. Ini bererti perintah Tahajjud bukan dikhususkan kepada umat Nabi Muhammad sahaja. 

Saidina Umar Al-Khattab menyatakan fadilat atau kelebihan sembahyang malam dengan berkata maksudnya: “Sesiapa mengerjakan sembahyang malam (Tahajud) dengan khusyuk nescaya dianugerahkan Allah sembilan perkara, lima di dunia dan empat di akhirat.

5 Kurniaan di dunia ialah

1) Jauh daripada segala penyakit
2) Lahir kesan takwa pada wajahnya
3) Dikasihi sekalian mukmin dan seluruh manusia
4) Percakapannya mengandungi hikmat
5) Dikurniakan kekuatan dan diberi rezeki dalam agama (halal dan diberkati).

4 perkara di akhirat ialah:

1) Dibangkitkan dari kubur dengan wajah berseri-seri
2) Dipermudahkan hisab
3) Cepat melalui Sirat al-Mustaqim – seperti kilat
4) Diserahkan suratan amalan pada hari akhirat melalui tangan kanan.

Walaupun saya dan anda sedar ketinggian kedudukan solat Tahajjud, namun sedikit sekali manusia yang mengaku beragama Islam sanggup dan bersedia melakukan solat istimewa ini. Bagi saya dan anda, tidur lebih seronok dan lebih utama daripada solat. 

Sesungguhnya, manusia akan berlumba-lumba untuk solat Tahajjud sekiranya mereka dapat merasai betapa nikmatnya melakukan amalan itu. Keheningan dan kedinginan malam seolah-olah memberi kesempatan kepada seseorang untuk merapatkan lagi jurang hubungan antara makhluk dan Khaliq. 

Apa yang dibaca seseorang ketika solat itu didengar dan mendapat layanan daripada Allah Yang Maha Berkuasa. Orang yang khusyuk dalam solat akan berasa hubungannya dengan Allah begitu hampir. Biasanya, permohonan seseorang untuk mendapat sesuatu itu cepat mendapat layanan apabila tidak ramai orang memohonnya. Oleh itu, mohonlah keampunan dan limpahan rahmat Allah ketika orang lain sedang tidur nyenyak.

Berhubunglah dengan Allah ketika peluang masih ada, umur masih muda dan pintu taubat masih terbuka.  Insya-Allah kita akan mendapat limpahan rahmat dan nikmat daripada-Nya. Sebaik-baik permohonan dan masa untuk berhubung dengan Allah ialah pada waktu malam. Sebab itu, kurangkanlah tidur dan banyakkanlah solat di tengah malam.

# Segala yang baik daripada Allah, dan yang buruk adalah daripada kelemahan diri saya sendiri...

No comments:

Post a Comment